Creștere viteză de încărcare site WordPress

Ultima actualizare pe 15 mai 2022 de către radu

Viteza de încărcare a site-ului web a devenit un factor pe care orice deținător de site ar trebui să îl ia în considerare. Dacă până acum ceva timp era un factor care trebuia luat în considerare pentru ca utilizatorul să beneficieze de un timp de încarcare rapid, acum și motorul de căutare Google pune accent pe acest lucru. Dacă site-ul web se încarcă greu, Google va penaliza site-ul într-o mică măsură. Factorii care țin de acest aspect sunt variați, cele mai uzuale probleme țin de resursele pachetului de găzduire, complexitatea site-ului, pluginuri ne-updatate sau lipsa unui plugin de cache.

Cum să reducem timpul de încărcare, factori de care ar trebuii să ținem cont:

Distanța dintre server și vizitatorii site-ului.

În funcție de locația vizitatorilor ar trebui să și locația serverului de găzduire. Dacă traficul nostru este preponderent din România, atunci ar fi recomandat ca găzduirea să fie tot din țara noastră. Nu este un factor decisiv în contextul în care multe site-uri sunt găzduite în Sua sau Germania și totuși au o viteză optimă de încărcare.

Traficul

Odată ce site-ul dvs va deveni popular și va crește numărul de vizitatori, viteza de încărcare va scădea dacă nu aveți un pachet de găzduire optim. Un trafic ridicat constă în mai multe cereri către server. Consultați panoul din Cpanel pentru a vedea dacă atingeți limita de resurse în privința procesorului, memoriei ram, proceselor și limita de viteză.

Resursele de găzduire

Verificați periodic ce resurse are pachetul dvs de găzduire, atât fizice cât și software. Un server cu putere de procesare mai mare va avea o viteză de încărcare mai rapidă. Programele sunt și ele importante, un server ce are instalată tehnologia LiteSpeed sau Nginx va ajuta un site în wordpress să se încarce mai rapid.

Baza de date

Baza de date este locul unde sunt stocate toate informațiile și datele unui site. Este necesar ca ea să fie optimizată pentru un timp de încărcare rapid. Baza de date poate fi optimizată și din Cpanel cu un simplu click.

Versiunea php

Fiecare site rulează o versiune de php. Cu cât este mai nouă cu atât performanțele sunt mai bune. Este indicat să aveți mai întâi un backup înainte de a face upgrade pentru a nu avea apoi probleme cu anumite pluginuri sau teme. Dacă site-ul vi se încarcă greu, verificați și ce versiune de php aveți în cpanel și apoi rulați una mai nouă dacă este cazul. Versiunea se poate verifica accesând în Cpanel Php Selector din zona Software.

Conținut Dinamic vs Static.

Conținutul dinamic este setat să lucreze diferit pentru fiecare vizitator, asta implică mai multe resurse necesare serverului. Conținutul dinamic este unul standard iar serverul va avea aceleași resurse de afișat precum formate html, js sau css.

Compania de găzduire

Chiar dacă toate companiile de găzduire au pachete perfecte, trebuie să alegeți înțelept. Problemele pot apărea atunci când foarte multe pachete sunt găzduite pe un server iar resursele limitate. Este recomandat să consultați niște review-uri înainte de achiziția unui webhost. Dacă site-ul dvs se încarcă greu, posibil să fie și vina companiei de hosting.

Pluginuri WordPress

Anumite pluginuri poate încetini site-ul web. Asta fie printr-o proiectoare defectuasă, erori de cod sau lipsă de update-uri. P3 (Plugin Performance Profiler) este un plugin special pentru platforma WordPress care ne va spune ce pluginuri consumă resurse printr-o simplă scanare.

Cache

Odată ce numărul de vizitori a crescut și aveți peste 100 pe zi, este recomandat să folosiți un plugin de tip cache. W3 Total Cache, WP Super Cache, WP Fastest Cache, Wp Rocket sunt doar câteva dintre pluginurile care fac acest lucru.

Tema Site-ului

Anumite teme pentru WordPress sunt mari consumatoare de resurse. O temă poate fi complexă iar asta înseamnă mai multe cereri câtre server și baza de date. Este recomandat să alegeți o temă curată, simplă și premium dacă se poate.

Mărimea imaginilor

Cu cât o imagine este mai mare ca mărime cu atât site-ul se va încărca mai greu. Puteți optimiza mărimea imaginilor prin diferite pluginuri precum Smush. Formatul imaginilor este de asemenea important, o imagine în format png va fi mai mare decât una în format jpg. De ceva timp se recomandă formatul webp, fiind cel mai popular și cu performanțe de optimizare a spațiului ridicat.

Numărul de Module Active

Cu cât aveți activate mai multe pluginuri cu atât websiteul se va încărca mai greu. Încearcați să vă limitați doar la pluginurile esențiale.

Verificați ce Module consumă multe resurse

Cu ajutorul pluginului P3 (Plugin Performance Profiler) veți putea afla ce module/plugine consumă multe resurse. Dacă un modul consume prea multe resurse este recomandat să renunțați la el dacă nu este esențial sau să cautați o alternativă mai puțin consumatoare.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *