Despre viteza de încărcare a website-urilor

Ultima actualizare pe 29 august 2018 de către radu

Google a anunțat deja ca viteza de încărcare a site-ului este un factor mai ales în rezultate pentru mobile. Website-urile care se încarcă greu vor avea de suferit. Page Speed așa cum este numit, se referă la timpul de încărcare a paginii web atunci când un vizitator accesează pagina/site-ul web.

Înainte de a vă prezenta câteva tool-uri de testare a vitezei de încarcare, iată câteva sfaturi pentru a imbunătăți viteza de încarcare a website-ului dvs.

  1. Activați compresia de tip Gzip, se referă la compresia fișierelor și reduce mărimea CSS, HTML și JavaScript.
  2. Micșorați fișierele CSS, Javascript și HTML. Dacă optimizați aceste fișiere, site-ul dvs se va încarcă mai repede. Pentru cms-urile populare precum WordPress, Joomla, etc există deja pluginuri specializate și gratuite.
  3. Reduceți redirecționările. De fiecare dată când un utilizator va fi redirecționat, timpul de încărcare va crește. De exemplu redirecționarea de pe www.domeniu.ro pe m.domeniu și apoi m.domeniu.ro/home. Ultimul redirect nu își are rostul așa că va afecta negativ viteza de încărcare.
  4. Webhosting-ul – Verificați viteza de răspundere a serverului web pe care este găzduit website-ul dvs. Este posibil să fiți găzduit pe un server aglomerat și astfel viteza de încărcare va crește substanțial. Majoritatea tool-urilor vă vor spune dacă timpul de răspuns al serverului este optim sau nu.
  5. Optimizați imaginile. Probabil ați urcat imagini pe site fără a verifica mărimea lor. Imaginile de mari dimensiuni își vor face simțită prezență la viteza de încărcare. O imagine ar trebui să fie de tip JPEG și să nu depășească 200 kb, este recomandat chiar 100 kb.

Tool-uri recomandate de testare a vitezei de încărcare a website-ului.

Google Speed  Test –  Vi se va afia scorul pentru mobile și desktop. Scorul conține un punctaj de la 0 la 100. De exemplu scorul 60/100 este definit ca optimizare medie și 80/100 ca optimizare bună. Tool-ul va afișa ce anume trebuie să rezolvați pentru a vă crește scorul dar și optimizările deja efectuate. Scorul de mobile diferă față de cel al desktop-ului. Cu cât site-ul dvs obține scor mai mare, cu atât este mai optimizat pentru o viteză de încarcăcare mare.

tools.pingdom.com – Și aici veți obține un scor de performanță d ela 0 la 100. Dupa testarea website-ului vi se afișa timpul de încarcărcare, scorul, mărimea paginii și numărul de request-uri necesar. Vi se vor afișa mai multe scoruri și ce anume trebuie să rezolvați. Tool-ul nu este foarte precis pentru că nu conține zone din apropierea României ci doar SUA, Australia și Suedia. Timpul de încărcare va fi mai mare atunci când verificarea se face dintr-o țară îndepărtată.

Gtmetrix.com – Un tool destul de folosit, fiind și printre primele. Este asemănător cu pingdom.com. Este destul de complex și oferă un scor de la 0-100, timpul de încărcare în secunde, mărimea paginii testate și numărul necesar de request-uri. Oferă informații legate de Pagespeed, Yslow, Waterfall, etc.

La o scurtă căutare veți găsi mai multe tool-uri și site-uri pentru a testa viteza de încărcare, cele de sus sunt cele mai folosite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *